Totalt antall sidevisninger

fredag 6. desember 2013

Free, Nelson Mandela!

"Your candle burned out long before your legend ever will"


Eg minnes eg vaks opp med deg. Vaks opp og lærte innhaldet av ordet 'apartheid' - raseskilje. Prøvde å skjønne innhaldet i "handelsbokott". Og eg tok avstand. Men du satt fortsatt i fengsel og kjempa den stille kampen for deg sjølv og dei andre fengsla menneske i det elskede landet ditt med same hudfarge som deg sjølv!
Eg hugsar eg såg filmar på slutten av 1980-talet som handla om kampen mot raseskiljepolitikken. Eg hugsar songen "Free, Nelson Mandela", og ei heil verd drøymde om at du skulle bli satt fri!
Så vart du fri - og president for det elskede landet ditt. President for dei som hadde undertrykt deg og folket ditt. Og du viste vegen til tilgjevinga! Den rause vegen - den som fører til fred.

Eg hugsar då du fekk fredsprisen. Køyrande på veg til Oslo frå Bærum, vart vi stoppa ved bomstasjonen. Like etter oss kom president William de Klerk sitjande i ein av dei mange svarte limousinane som passerte. Vi drog på gudsteneste i Oslo Domkyrkje for å høyre på at du snakka om fred og kjærleik! Eg visste ikkje då kva for stor mann du var! Du tok ikkje æra sjølv, men delte den med dei mange som hadde stått rundt deg og kjempa kampen saman med deg.

Eg hadde lyst å vere saman med deg i Tromsø - mesta 12 år etter gudstenesta i Oslo Domkyrkje. Du priste midnattsola, naturen og folket - og sjølvsagt fridomen! Anda mi var der og sjela mi var der, men kroppen var ikkje der saman med deg! Men eg burde vore der.
I kveld fekk eg so trang for å gå ein tur på kyrkjagarden og tenne ljos. Det var før eg visste at du var borte. Det ljoset brenn for deg og, Nelson. Men som Elton John song i songen til prinsesse Diana: "Your candle burned out long before your legend ever will!"

Fleire, blant dei kong Harald og tidlegare statsminister Kjell Magne Bondevik, har sagt at det største mennesket dei har møtt er deg! Det seier ikkje så reint lite om kven du var. Du ikkje berre var. Du ER fortsatt! Når du er borte frå jorda, er orda dine og handlingane dine her fortsatt!
På det som vart din siste dag sluttar eg meg saman med resten av verda som hyller deg og den gjerninga du har gjort!

FREE, NELSON MANDELA!


Ingen kommentarer:

Etiketter