Totalt antall sidevisninger

torsdag 14. juli 2016

Turblogg: Eg er nyforelska ;)


Dette vart ein dag for minneboka! Eg trur eg har funne mitt paradis... I dag har eg vore på Bjørnsund - det nedlagte fiskeværet ute på Romsdalskysten. Eg fall totalt, og presenterer her eit stort knippe bilete frå turen.

Øybjørn er båten som tar deg utover til Bjørnsund - i sommharlvåret frå Bud og i vinterhalvåret frå Harøysund.




Eg har besøk frå det høge nord av venner, og svaret i dag på alle spørsmål var Bjørnsund. Vi kom oss avgarde frå Sunndal tidleg, slik at vi rakk båten Øybjørn kl. 11 frå Bud. På onsdagar og laurdagar går båten slik at ein kan vere 1 1/2 time på kvar av dei to øyane. Kl. 14.40 returnerer båten til Bud.
Vi starta dermed turen på Søndre Bjørnsund. Her er det mykje å sjå på. Berre husa og dei smale smuga på tvers av øya er ein attraksjon i seg sjølv. Vi fann fotballbanen med mulegheit for å setje seg ned, så der hadde vi lunsjpause.





Så tett på havet, naturen og livet budde folket her ute.

Det er museum på øya, men der måtte ein ringe eit nummer og bestille opning, så det gjorde ikkje vi.
Etterpå rusla vi langs moloen utover mens vi venta på at båten skulle gå. Der kom vi over eit par monument som var reist til minne om dei som døde på havet. Med utsikt utover mot Ona lengst ute i horisonten, blir ein påmint om kor tett på naturen folket på Bjørnsund levde fram til det vart fråflytta.

Langt der ute kan ein skimte Ona fyr.

Øybjørn er klar til å ta med passasjerar over til Nordre Bjørnsund.


Øybjørn tok oss over det vesle sundet til Nordre Bjørnsund. Der er det både open kafe, kyrkje, leirskule/ campingmulegheiter og turen ein kan gå utover til fyret. Og det var jo derfor vi skulle utover til Bjørnsund: Stikk ut!
Vi gjekk avgarde til fyret først; det tar omlag 45 minutt i sakte fart (med mykje fotografering). Etterpå fann eg ut at det luraste kanskje hadde vore å stoppe på kafeen først før vi gjekk utover mot fyret. Grunnen til det var at Øybjørn skulle komme til hamna rett ved fyret og plukke opp passasjerar, og då hadde vi spart oss for turen attende. Men sidan vi trong den trimmen, gjorde det ikkje så mykje.
Rett bak leirskulen er det eit isbjørnmonument til minne om alle dei falne i perioden 1850 - 1950.

Kafeen ligg rett ved kaia på Nordre Bjørnsund.

Fire tenåringsjenter klare til å oppdage Nordre Bjørnsund.







Bjørnsund er eitt av fleire fiskevær på Romsdalskysten. På heimesida til Nordre Bjørnsund - www.bjoernsund.com/ - finn ein meir om historia til øya. Ein gong var det to store livskraftige fiskevær som ikkje berre var sentral som fiskemottak, men også som handelsstadar med postkontor og bakeri. På slutten av 1940-talet budde det til saman rundt 600 menneske på dei to øyane. Nyskulen som i dag er leirskule, stod ferdig i 1961.
Så begynte sentraliseringspolitikken å ta eit sterkare tak i væra enn nokon annan orkan hadde gjort. Dei fastbuande fekk stønad til å flytte frå væra til fastlandet, og i perioden 1968 - 1971 flytta alle i frå Bjørnsund. Butikken og posten vart lagt ned og skulen stengde dørene. I dag er det ferieidyllen som rår på dei to øyane.

Blomstane klamrar seg fast med nebb og klør til det dei kan klamre seg til.

Fyret på Nordre Bjørnsund kor Stikk ut!-posten er.

Likaste stikk ut!-posten eg har besøkt!


Isbjørnmonumentet til minne om dei som havet tok i perioden 1850 - 1950.

Den nedlagte skulen som i dag er leirskulebygg. Her kan ein hyre seg inn sommarstid.

Viss ein vil besøke dette spesielle og nostalgiske fiskeværet, finn ein båtrutane her på Fræna kommunes heimesider. Det er muleg å bestille overnatting på Bjørnsund Leirskole - meir om dei på leirstadens nettsider. I løpet av sommaren er det mykje som skjer der ute i havet.
Eg vart iallfall heilt forelska i denne ferieidyllen som var totalt annleis enn den ferieidyllen eg nokon gong har opplevd.

Bloggskribenten på Bjørnsund-tur.

Heile reisefølgjet på kaia i Bud - fem barn/ungdommar og to vaksne :)

Ingen kommentarer:

Etiketter